Konferencija “EU za mlade – izazovi i mogućnosti” ima za cilj da razvije dijalog između učesnika, odnosno srednjoškolskih institucija koje će predstavljati nastavnici, akademske zajednice, predstavnika vladinog sektora, nevladinog sektora i drugih zainteresovanih strana.

Teme panela i učesnici konferencije ukazaće na najznačajnije aspekte procesa pridruživanja i razmotriće dalje korake za uključivanje mladih u promene koje slede na putu evropskih integracija, kao i na značaj izučavanja tema o EU na svim nivoima obrazovanja. Otvaranjem diskusije, kao jedne od sastavnih delova Konferencije, doprineće se argumentovanom približavanju evropskih vrednosti mladima i drugim zainteresovanim stranama u pogledu nastavka njihovog obrazovanja, usavršavanja, unapređenja socijalnog života i zapošljavanja koje će doneti članstvo EU.

Konferencija će omogućiti širenje informacija o evropskim vrednostima i podizanje svesti o važnosti pristupanja Srbije EU. Takođe će se otvoriti diskusija o važnosti implementacije tema vezanih za EU ​​u nastavne planove i programe srednjih škola.

Mogućnosti za uključivanje mladih u promene koje će se dogoditi na putu integracije Srbije  analiziraće se u diskusiji i završnim razmatranjima.  Teme o kojima će se raspravljati na panelima će takođe uključivati mogućnosti koje će otvoriti pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, a koje se odnose na nastavak obrazovanja, profesionalni razvoj, poboljšanje društvenog života i zapošljavanja, kao i druge teme od interesa za mlade.

Zaključci konferencije biće predstavljeni u e-publikaciji koja će biti dostupna na veb platformi EUTutor na srpskom i engleskom jeziku.

Program konferencije možete preuzeti na srpskom i engleskom jeziku

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, u okviru Erasmus+ Jean Monnet projekta ,,Uvod u Evropsku uniju – Edukacija za srednje škole” finansijski podržanog od strane Evropske unije i sufinansiranog od strane Pokrajinskog sekretarijata za finansije, organizuje naučno-stručnu konferenciju pod nazivom ,,EU za mlade – izazovi i mogućnosti”.

Konferencija će biti održana u sredu 18.5.2022. sa početkom u 12 č. u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

Konferencija će biti održana i u online formi putem Zoom platforme kojoj se može pristupiti 18.5.2022. god. od 12 časova preko sledećeg linka

Meeting ID: 859 7924 1130

Passcode: 667244

Konferencija ima za cilj da razvije dijalog između učesnika, predstavnika srednjoškolskog obrazovanja, akademske zajednice, predstavnika vladinog sektora, civilnog društva i drugih zainteresovanih strana i ukaže na značaj informisanja mladih o Evropskoj uniji i važnosti implementacije tema vezanih za Evropsku uniju u nastavne planove i programe srednjih škola.

 

Detaljan poziv za konferenciju možete preuzeti  na srpskom i na engleskom jeziku

Teme panela i učesnici konferencije „EU za mlade – izazovi i mogućnosti“ ukazaće na najznačajnije aspekte procesa pridruživanja i razmotriće dalje korake za uključivanje mladih u promene koje slede na putu evropskih integracija, kao i na značaj izučavanja tema o Evropskoj uniji na svim nivoima obrazovanja.

Konferencija je podeljena u četiri panela:

 1. Panel I: Teme o Evropskoj uniji u srednjim školama
 • dr Miroslav Jovanović, Global Studies Institute, University of Geneva, Switzerland
 • Aleksandra Kovačević, prof., Računarska gimnazija Smart, Novi Sad  
 1. Panel II: Mladi, obrazovanje i zapošljavanje
 • dr Boban Vesin, Department of history, business and social sciences, University of South-Eastern Norway, Vestfold, Norway
 • Sonja Marjanski Lazić, prof., Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković“, Zrenjanin
 1. Panel III: Srbija kao kandidat za EU: mogućnosti za mlade
 • Mina Radmilović Pjevac, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine
 • Dr Željko Račić, prof., Erazmus koordinator, Visoka poslovna škola strukovnih studija Novi Sad
 • Dr Biljana Stankov, Predavač, Visoka poslovna škola strukovnih studija Novi Sad
 1. Panel IV: Volonterizam, kultura i sport
 • Dr Aleksandra Terzić, Viši naučni saradnik, Geografski institut „Jovan Cvijić“, Predsednik Udruženja turizmologa Srbije
 • Dr Ana Jovičić Vuković, Predavač, Visoka poslovna škola strukovnih studija Novi Sad

 

           

Konferencija „ EU za mlade – izazovi i mogućnosti“ biće održana u sredu 18.5.2022. sa početkom u 12 č. u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

Konferencija će biti održana i u online formi putem Zoom platforme kojoj se može pristupiti 18.5.2022. god. od 12 časova preko sledećeg linka

 

Meeting ID: 859 7924 1130

Passcode: 667244                                                

U okviru Žan Mone konferencije “EU za mlade – izazovi i mogućnosti” pripremljen je i Zbornik apstrakata

 
 
 

 

U okviru Žan Mone konferencije pripremljena je i publikacija “EU za mlade – izazovi i mogućnosti” kojom su obuhvaćeni zaključci sa konferencije